10 tips voor jobboar...
Martijn lachen computer min

Online marketing

10 bewezen tips voor jobboard advertising die leiden tot betere resultaten

Auteur: Roos

Leestijd: 7 minuten

Het vinden van de juiste kandidaten voor openstaande vacatures is een van de grootste uitdagingen waar bedrijven en organisaties mee te maken hebben. Met de opkomst van online jobboards is het wervingslandschap wel een beetje veranderd. In deze blog zullen we dieper ingaan op 10 belangrijke overwegingen, de voordelen van jobboard advertising, jobboards in Nederland en hoe het kan bijdragen aan succesvolle werving. 🚀

Wat is jobboard advertising in het kort

Jobboard advertising verwijst naar het proces waarbij werkgevers hun vacatures adverteren op online jobboards. Een jobboard is een website die specifiek is ontworpen om werkgevers in staat te stellen vacatures te plaatsen en werkzoekenden de mogelijkheid te bieden om naar banen te zoeken en te solliciteren. Met jobboard advertising kunnen werkgevers hun vacatures onder de aandacht brengen van een breed publiek van werkzoekenden en gerichte targetingopties gebruiken om de juiste kandidaten aan te trekken. Werkgevers kunnen door gebruik te maken van de online mogelijkheden van jobboards effectiever werven.

Belangrijke overwegingen bij jobboard advertising

Bij het adverteren op een vacatureplatform zijn er verschillende belangrijke punten waarmee je rekening moet houden. Hier is een lijstje van 10 belangrijke overwegingen:

1 Employer branding

Zorg ervoor dat je bedrijf een sterke identiteit heeft. Dit omvat het definiƫren en communiceren van je bedrijfscultuur, waarden en voordelen om potentiƫle kandidaten aan te trekken. Een aantrekkelijke bedrijfs identiteit kan ervoor zorgen dat jouw bedrijf bovenaan de lijst staat van favoriete werkgevers.

2 Doelgroep

Identificeer de doelgroep voor de vacature en pas je advertentiestrategie daarop aan. Denk na over de specifieke kenmerken, interesses en behoeften van je gewenste kandidaten.

3 Vacaturebeschrijving

De vacaturetekst is de eerste kennismaking van potentiƫle kandidaten met jouw bedrijf en de functie. Zorg ervoor dat de beschrijving duidelijk en beknopt is, waarbij je de nadruk legt op de unieke aspecten en voordelen van de functie. Vermijd vage taal en wees specifiek over vereiste vaardigheden, voordelen en verantwoordelijkheden.

4 Trefwoorden Optimalisatie

Om ervoor te zorgen dat jouw vacature goed vindbaar is voor relevante kandidaten, is het van belang om de juiste trefwoorden in de vacaturetitel en -beschrijving te gebruiken. Doe onderzoek naar veelgebruikte zoekwoorden binnen jouw branche en functiegebied.

5 Juiste jobboard selecteren

Niet elk vacatureplatform is geschikt voor elke functie. Onderzoek verschillende jobboards en vergelijk hun bereik, functionaliteiten en kosten. Kies platforms die goed aansluiten bij het soort functie dat je aanbiedt en natuurlijk de doelgroep die je wilt bereiken.

6 Budget en advertentieduur

Stel een realistisch budget vast voor je advertentiecampagne en bepaal hoe lang de vacature actief moet blijven. Houd rekening met het tijdsbestek waarin je verwacht geschikte kandidaten aan te trekken en verdeel je budget over verschillende platforms als je die gebruikt.

7 Tracking en analyse

Implementeer een systeem om de prestaties van je advertenties te volgen en te analyseren. Dit kan helpen bij het meten van het aantal sollicitaties, de conversieratio en het rendement op je investering. Zo kun je de gegevens analyseren om je strategie indien nodig aan te passen.

8 Aantrekkelijke visuals

Mensen worden vaak aangetrokken door visuele elementen. Maak gebruik van aantrekkelijke afbeeldingen of video's die de boodschap van je vacature versterken en de interesse van potentiƫle kandidaten wekken. Zorg er wel voor dat de visuals professioneel en relevant zijn.

9 Call-to-action

Een duidelijke en krachtige call-to-action in je vacature advertentie is onmisbaar om geĆÆnteresseerde kandidaten aan te moedigen actie te ondernemen. Gebruik woorden als "Solliciteer nu!" of "Neem contact met ons op!" om de gewenste respons te genereren.

10 Response Management

Zodra je advertentie live is, moet je klaarstaan om snel en professioneel te reageren op sollicitaties en vragen van geĆÆnteresseerde kandidaten. Een vertraagde reactie kan potentiĆ«le toptalenten afschrikken, dus zorg voor een gestroomlijnd proces om een positieve indruk achter te laten.

Het is belangrijk om deze aspecten in overweging te nemen om effectieve job board advertising te creƫren en gekwalificeerde kandidaten aan te trekken. Het samenvoegen van deze overwegingen in je job board advertising strategie zal de kans vergroten dat je de juiste kandidaten aantrekt en helpt om je bedrijf te laten opvallen in de competitieve arbeidsmarkt. Neem de tijd om je campagnes te plannen en te optimaliseren op basis van de feedback en resultaten die je verkrijgt, zodat je in de toekomst nog betere resultaten kunt behalen.


Online jobboards in Nederland

Er zijn verschillende online jobboards beschikbaar waar werkgevers vacatures kunnen plaatsen en werkzoekenden banen kunnen zoeken. Hier zijn enkele voorbeelden van populaire online jobboards in Nederland:

Deze jobboards bieden werkgevers de mogelijkheid om hun vacatures te adverteren en stellen werkzoekenden in staat om eenvoudig naar passende banen te zoeken en te solliciteren. Elk jobboard heeft zijn eigen specifieke kenmerken en functionaliteiten, dus het is raadzaam om te onderzoeken welk jobboard het beste past bij de behoeften van uw organisatie en de doelgroep van uw vacatures.

De voordelen van jobboard advertising op een rijtje

Jobboard advertising is een waardevolle tool geworden met de mogelijkheid om een breed publiek te bereiken, gericht te targeten, tijd en kosten te besparen en waardevolle feedback te ontvangen. Jobboard advertising kan hierdoor bijdragen aan succesvolle werving. Door gebruik te maken van jobboards kunnen werkgevers hun wervingsproces efficiƫnter maken, waardoor ze sneller de juiste kandidaten kunnen vinden en hun teams kunnen versterken. We geven je een aantal voordelen!

āœ… Bereik een breed publiek:

Een van de belangrijkste voordelen van jobboard advertising is het vermogen om een breed publiek te bereiken. Door gebruik te maken van populaire jobboards kunnen werkgevers hun vacatures onder de aandacht brengen van duizenden werkzoekenden. Dit vergroot de kans om de ideale kandidaat te vinden en zorgt voor een grotere diversiteit aan sollicitanten.

āœ… Gerichte targeting:

Naast het bereiken van een breed publiek bieden jobboards ook geavanceerde targetingmogelijkheden. Werkgevers kunnen specifieke criteria instellen, zoals locatie, ervaringsniveau en vaardigheden. Dit zorgt ervoor dat hun vacatures alleen worden getoond aan relevante kandidaten. Dit verhoogt de kans op het aantrekken van gekwalificeerde sollicitanten die passen bij de vereisten van de functie.

āœ… Tijdsbesparing:

Het adverteren van vacatures op jobboards bespaart werkgevers aanzienlijke tijd in het wervingsproces. In plaats van individuele vacatures op verschillende platforms te plaatsen, kunnen werkgevers Ć©Ć©n keer de vacature uploaden op een jobboard en deze automatisch verspreiden naar meerdere websites. Dit vermindert de administratieve last en vereenvoudigt het beheer van het wervingsproces.

āœ… Kostenbesparing:

Jobboard advertising kan ook kosteneffectief zijn in vergelijking met andere wervingsmethoden. Het plaatsen van een vacature op een jobboard is vaak goedkoper dan het adverteren in gedrukte media of het inschakelen van externe wervingsbureaus. Bovendien kunnen werkgevers met jobboard advertising het budget beter beheersen door te bepalen hoe lang een vacature zichtbaar blijft en hoeveel exposure deze krijgt.

āœ… Feedback en analyses:

Veel jobboards bieden ook gegevens en analyses over de prestaties van vacatures. Werkgevers kunnen inzicht krijgen in hoe vaak hun vacature is bekeken, hoeveel sollicitaties deze heeft ontvangen en andere waardevolle informatie. Deze gegevens kunnen werkgevers helpen bij het optimaliseren van hun wervingsstrategieƫn en het verbeteren van de kwaliteit van hun vacatures.

āœ… Het creĆ«ren van inzichtelijkheid:

Met behulp van jobboard advertising kun je gemakkelijk een duidelijk overzicht krijgen van het aantal sollicitanten dat je vacatures ontvangt, net zoals de kosten per sollicitant (Cost Per Application, CPA) en de kosten per klik (Cost Per Click, CPC). Dit inzicht zorgt ervoor dat werkgevers in staat zijn om de effectiviteit van hun wervingscampagnes te meten en indien nodig aanpassingen te maken.

āœ… Een budgetlimiet:

Een ander voordeel van jobboard advertising is het instellen van een budgetlimiet. Dit is vooral handig voor werkgevers die een bepaald budget hebben toegewezen voor hun wervingsactiviteiten. Door het instellen van een budgetstopper kun je ervoor zorgen dat je niet over je budgetlimiet heen gaat en onverwachte kosten vermijdt. Dit helpt je om de kosten van je wervingscampagnes onder controle te houden en ervoor te zorgen dat je efficiƫnt gebruikmaakt van je budget.

Soorten jobboard advertising campagnes

Binnen jobboard advertising zijn er twee soorten campagnes waar je uit kunt kiezen: resultaatgerichte campagnes en resultaatgerichte campagnes met pacing. Resultaatgerichte campagnes zijn gericht op het behalen van specifieke doelstellingen, zoals het aantal sollicitaties of het aantal klikken. Met pacing heb je meer controle over de snelheid waarmee je budget wordt uitgegeven, zodat je de campagne kunt optimaliseren en de prestaties kunt verbeteren.

Naast deze campagne types worden er ook boost campagnes aangeboden. Met boost campagnes kun je bepaalde functies of vacatures een extra boost geven door ze extra budget te geven gedurende een kort tijdsbestek. Dit vergroot de kans op het ontvangen van sollicitaties voor deze specifieke vacatures. Dit stelt werkgevers in staat om sneller sollicitaties te krijgen op de vacatures die het meest belangrijk of urgent zijn.

Artikel delen