Leer met acht theori...
Optimaliseer je website

Online marketing

Zichtbaar succes: leer met acht theorieën jouw open rate te verhogen

Auteur: Eline

Leestijd: 7 minuten

De open rate van je nieuwsbrieven is erg belangrijk; het bepaalt immers hoeveel mensen in je mailinglijst ook daadwerkelijk de inhoud zien. Zonder een goede open rate bereik je simpelweg niet je doelgroep, ongeacht hoe waardevol je content is. In dit artikel ontdek je acht bewezen strategieën om de open rate van je nieuwsbrief te verhogen en zo het maximale uit je e-mail marketinginspanningen te halen.

Wat is een open rate eigenlijk?

De open rate is een belangrijk nummer in e-mailmarketing die aangeeft hoeveel ontvangers je e-mail daadwerkelijk openen. Het wordt berekend door het aantal geopende e-mails te delen door het totale aantal afgeleverde e-mails, vermenigvuldigd met 100 om een percentage te krijgen. Bijvoorbeeld, als je 1000 e-mails verstuurt en 200 daarvan worden geopend, dan is je open rate 20%.

Let op: je moet dus eerst de e-mails die bouncen (en dus niet worden afgeleverd) van het totaal aantal verzonden e-mails aftrekken.

Gemiddelde open rate nieuwsbrief

Om te weten of er werk aan de winkel is, is het natuurlijk goed om te weten wat een goede open rate is voor een nieuwsbrief. Dit kan variëren afhankelijk van de sector, het type content en het publiek. Over het algemeen ligt de gemiddelde open rate voor nieuwsbrieven tussen de 15% en 25%. Voor B2B-sectoren kan dit percentage iets hoger zijn, terwijl B2C-nieuwsbrieven vaak iets lagere percentages zien.

Het is essentieel om je eigen benchmarks vast te stellen en vervolgens te blijven werken naar verbetering. Vergelijk je open rate met branchegemiddelden en analyseer wat voor jouw specifieke situatie het beste werkt. Nu je basiskennis over de open rate hebt bekijken we acht strategieën waarmee jij de open rate van jouw nieuwsbrieven verhoogt.

1. Schrijf pakkende onderwerpregels

De onderwerpregel is het eerste wat je ontvangers zien, en het bepaalt grotendeels of ze je e-mail openen of niet. Hier zijn enkele tips om pakkende onderwerpregels te schrijven:

 • Houd het kort en krachtig: gebruik maximaal 50 tekens;

 • Wek nieuwsgierigheid op: stel vragen of maak gebruik van teasers;

 • Gebruik persoonlijke benadering: voeg de naam van de ontvanger toe;

 • Vermijd spammy woorden: woorden zoals "gratis", "korting", en "winnen" kunnen ervoor zorgen dat je e-mail in de spamfolder belandt.

2. Segmenteer je e-maillijst

Niet iedereen in je e-maillijst is geïnteresseerd in dezelfde onderwerpen. Door je lijst te segmenteren, kun je gerichte en relevante content sturen die beter aansluit bij de interesses van je abonnees. Segmentatie kan op basis van verschillende criteria, zoals:

 • Demografische gegevens (leeftijd, geslacht, locatie)

 • Gedrag (aankoopgeschiedenis, klikgedrag)

 • Voorkeuren (interessegebieden aangegeven bij inschrijving)

3. Optimaliseer de verzendtijd

Het tijdstip waarop je je nieuwsbrief verstuurt, kan een groot verschil maken in je open rate. Test verschillende verzendtijden om te zien wanneer je publiek het meest geneigd is om je e-mails te openen. Algemene richtlijnen suggereren dat dinsdagochtend en donderdagochtend de beste tijden zijn, maar dit kan variëren afhankelijk van je doelgroep.

4. Maak gebruik van A/B testing

A/B testing is een effectieve manier om te ontdekken welke delen van je nieuwsbrief het beste werken. Test verschillende versies van je e-mails door kleine variaties aan te brengen, zoals:

 • Onderwerpregels

 • Verzendtijden

 • E-mailinhoud

 • Call-to-actions

Analyseer de resultaten om te zien welke versie de hoogste open rate genereert en pas je toekomstige nieuwsbrieven daar op aan.

5. Persoonlijke aanspreking en relevante content

Mensen openen eerder een e-mail die specifiek voor hen lijkt te zijn geschreven. Personaliseer je nieuwsbrieven door:

 • De naam van de ontvanger te gebruiken;

 • In te spelen op eerdere aankopen of gedragingen van de ontvanger;

 • Content te bieden die relevant is voor de interesses van de ontvanger.

6. Bouw een sterke relatie met je lezers

Een betrokken en loyaal publiek is meer geneigd om je e-mails te openen. Bouw een sterke relatie met je lezers door:

 • Consistente en waardevolle content te bieden

 • Transparant en authentiek te zijn in je communicatie

 • Regelmatig te vragen om feedback en hierop in te spelen

7. Vermijd spamfilters

Spamfilters kunnen je open rate aanzienlijk beïnvloeden. Om te voorkomen dat je e-mails in de spamfolder belanden:

 • Vermijd het gebruik van teveel hoofdletters en uitroeptekens in je onderwerpregel

 • Voeg een fysieke adresregel toe in je e-mail

 • Zorg voor een duidelijke afmeldoptie

 • Gebruik een betrouwbare e-mail service provider (ESP)

8. Analyseer en optimaliseer voortdurend

Het verbeteren van je open rate is een doorlopend proces. Maak gebruik van analysetools om de prestaties van je nieuwsbrieven te volgen en zoek naar patronen en trends. Pas je strategie voortdurend aan op basis van de data die je verzamelt.

Het verbeteren van de open rate van je nieuwsbrief vergt tijd, consistentie en voortdurende optimalisatie. Door de hierboven beschreven strategieën toe te passen, kun je niet alleen je open rate verhogen, maar ook een sterker, meer betrokken publiek opbouwen. Vergeet niet om regelmatig je resultaten te analyseren en je aanpak aan te passen op basis van de inzichten die je verkrijgt.

Nick

Hulp nodig met het optimaliseren van jouw e-mailmarketing?

Wij helpen je aan een passende strategie voor jouw bedrijf!

Artikel delen