Effectieve nieuwsbri...
BP 02777

Content marketing

Hoe maak je een effectieve nieuwsbrief? [gratis checklist downloaden]

Auteur: Roos

Leestijd: 5 minuten

Binnen het bedrijfsleven zijn er eigenlijk twee soorten nieuwsbrieven; de interne nieuwsbrief en de externe nieuwsbrief. Voor beide nieuwsbrieven heb je algemene tips en daarnaast heb je ook nog aparte tips. De tips zijn de key om jouw nieuwsbrief effectief te maken. De checklist is onderaan te vinden in een pdf. āœ…

Algemene tips voor het opstellen van een nieuwsbrief

Allereerst de algemene tips die ten alle tijden belangrijk zijn voor een effectieve nieuwsbrief. Namelijk het maken van een korte en scherpe titel die mensen meteen zal aanspreken. De titel moet de lezer meteen nieuwsgierig maken en prikkelen, want anders zal de lezer de nieuwsbrief nooit gaan lezen. Dit geldt ook voor alle tussenkopjes, daarmee hou je de aandacht van de lezer vast. Zorg in je nieuwsbrief voor afwisseling met afbeeldingen en tekst. Tegenwoordig gaan mensen lappen teksten echt niet meer lezen. Om de aandacht te houden zijn afbeeldingen daarom ontzettend belangrijk. Zorg dat de afbeeldingen opvallen en de lezer aanspreken. Je kunt ook eventueel tekst in een afbeelding verwerken.

Daarnaast is het belangrijk om de nieuwsbrief persoonlijk te maken, door bijvoorbeeld in te haken op het dagelijks leven. Je maakt de nieuwsbrief ook persoonlijk door de huisstijl van je bedrijf toe te voegen. Zo voelt het vertrouwd en persoonlijk voor de lezer. Je kunt bijvoorbeeld een template maken voor je nieuwsbrief met de huisstijl, maar zorg er dan wel voor dat je voldoende variatie zorgt in de nieuwsbrief dat het niet altijd hetzelfde is. Op deze manier hou je de lezer geboeid. Maak er ook vooral geen verkooppraatje van, want dan zullen de lezers erg snel afhaken.

Er zijn nog twee hele belangrijke punten voor in je nieuwsbrief. Namelijk het gebruiken van call to actions en het goed voor ogen hebben wie je doelgroep is. Je hebt natuurlijk een doel met je nieuwsbrief en met een call to action kun je dit gaan bereiken. Met een goede call to action gaat je lezer sneller over tot actie en is daarom onmisbaar in een effectieve nieuwsbrief. Daarnaast is het belangrijk om voordat je de nieuwsbrief gaat schrijven goed je doelgroep voor ogen te hebben. Weet wie je nieuwsbrief gaat lezen en schrijf op een begrijpelijke manier voor je doelgroep. Dat kan bijvoorbeeld heel zakelijk zijn, of wat luchtiger. Houd hier rekening mee tijdens het schrijven en vraag jezelf af of je doelgroep deze tekst interessant en aantrekkelijk gaat vinden.

Experimenteer vooral met je nieuwsbrieven en kijk wat werkt voor jou lezers. Je kunt bijvoorbeeld testen op welke dagen en tijden je de meeste interactie hebt en welke teksten het meeste worden gelezen. Zorg er daarnaast ook voor dat de teksten van je nieuwsbrief correct zijn geschreven. Spel- en formuleringsfouten staan natuurlijk nooit aantrekkelijk en professioneel.

Externe nieuwsbrief tips

Bij externe nieuwsbrieven is het vooral belangrijk om interactie met je klanten op te zoeken. Op deze manier hebben klanten het gevoel dat ze worden gewaardeerd en dat hun mening meetelt in jouw organisatie. Dit kun je op verschillende manieren doen, denk bijvoorbeeld aan het schrijven van een klantcase. In deze case laat je Ć©Ć©n klant laat zien, wat jij voor deze klant hebt betekend en wat voor resultaten deze klant heeft behaald. Daarnaast kun je eventueel ook de klant vragen om een kort stukje te schrijven over de samenwerking en het resultaat. Dit is leuk voor de klant om terug te lezen, maar ook interessant voor de andere klanten.

In een ander deel van de nieuwsbrief kun je antwoord en advies geven over bepaalde vraagstukken, waarmee jij je klanten kan helpen met bepaalde problemen. In dit deel is het ook belangrijk om een call to action toe te voegen voor eventuele verdere vragen of hulp. Er kwam net al naar voren hoe belangrijk interactie is met je klanten. Vraag daarom altijd naar de mening van je klanten. Dit kan over van alles gaan, denk bijvoorbeeld aan een nieuw product, een nieuwe dienst of een nieuw idee binnen jouw organisatie. Op deze manier betrek je de lezers bij je bedrijf en maak je de verbinding groter. Als laatste is het altijd belangrijk om je eigen kennis te delen en dan natuurlijk vooral in jou vakgebied. Denk aan nieuwe trends en ontwikkelingen waar jij alweer van op de hoogte bent, maar je klanten nog niet.

Interne nieuwsbrief tips

Een interne nieuwsbrief stuur je natuurlijk naar je collegaā€™s of medewerkers. Deze nieuwsbrieven kunnen nogal verschillen, want heeft het bedrijf 20 of 200 medewerkers. In beide gevallen is het belangrijk om je medewerkers te betrekken bij de organisatie. Zo kun je bijvoorbeeld interviews houden met collegaā€™s, zodat iedereen elkaar beter leert kennen. Stel dan ook persoonlijke vragen over het leven buiten werk, denk bijvoorbeeld aan hobbyā€™s, familie, vrienden en sport.

Wat voor medewerkers vooral leuk is om te lezen is als er een succes is behaald. Deel deze successen dan ook vooral in de nieuwsbrief en zet collegaā€™s hierbij in het zonnetje. Zo geef je waardering aan je medewerkers. Mocht er een nieuw idee, product of dienst zijn binnen de organisatie, vraag de medewerkers dan om een mening en ideeĆ«n. Het belangrijkste is dan om te laten weten dat je naar ze luistert en deze ook echt mee neemt in je keuzes. Als laatste tip kun je een medewerker column of blog in je nieuwsbrief zetten. Deze kun je elke maand door een andere collega laten invullen.

Waarom zou je een interne nieuwsbrief laten maken?

Het laten maken van een interne nieuwsbrief biedt verschillende voordelen voor een organisatie:

  • Interne communicatie: Een interne nieuwsbrief is een effectief middel om belangrijke informatie en updates binnen de organisatie te delen. Het stelt medewerkers op de hoogte van nieuws, aankondigingen, wijzigingen in beleid, successen, evenementen en andere relevante informatie.
  • Betrokkenheid en motivatie: Door regelmatig nieuwsbrieven naar medewerkers te sturen, voelen zij zich meer betrokken bij de organisatie. Het biedt een gevoel van verbondenheid en informeert medewerkers over wat er speelt binnen de organisatie. Dit kan hun motivatie en betrokkenheid vergroten.
  • Cultuurversterking: Een interne nieuwsbrief kan bijdragen aan het versterken van de bedrijfscultuur. Het kan ruimte bieden voor het delen van successen, het erkennen van prestaties en het benadrukken van gemeenschappelijke waarden. Dit draagt bij aan een gevoel van saamhorigheid en teamspirit.
  • Kennisdeling: Een interne nieuwsbrief kan worden gebruikt om kennis en expertise binnen de organisatie te delen. Het biedt een platform om best practices, tips, ideeĆ«n en informatie uit verschillende afdelingen te delen. Dit bevordert de samenwerking en stimuleert een lerende organisatie.
  • EfficiĆ«nte communicatie: Een nieuwsbrief stelt de organisatie in staat om belangrijke informatie op een efficiĆ«nte en consistente manier te communiceren. In plaats van individuele e-mails of vergaderingen, kunnen medewerkers via de nieuwsbrief op de hoogte worden gebracht van de laatste ontwikkelingen. Dit bespaart tijd en zorgt ervoor dat iedereen dezelfde informatie ontvangt.
  • Feedback en interactie: Een interne nieuwsbrief kan ook een kanaal bieden voor feedback en interactie tussen medewerkers en het management. Het kan bijvoorbeeld ruimte bieden voor vragen, suggesties of het delen van meningen. Dit bevordert de betrokkenheid van medewerkers en creĆ«ert een gevoel van open communicatie.

Kortom, een interne nieuwsbrief kan een waardevol instrument zijn om de interne communicatie te verbeteren, de betrokkenheid te vergroten, de bedrijfscultuur te versterken en kennis binnen de organisatie te delen.

Hoe maak je een nieuwsbrief?

Het maken van een nieuwsbrief kan op verschillende manieren gebeuren, maar hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

Bepaal het doel en de doelgroep:

Definieer het doel van je nieuwsbrief en bepaal wie je wilt bereiken. Hierdoor kun je de inhoud en de toon van je nieuwsbrief beter afstemmen op je lezers.

Kies een nieuwsbriefplatform:

Er zijn verschillende online platforms beschikbaar waarmee je nieuwsbrieven kunt maken en versturen. Populaire opties zijn Mailchimp, SendinBlue en ConvertKit. Kies een platform dat past bij je behoeften en budget.

Verzamel e-mailadressen:

Om je nieuwsbrief te kunnen versturen, moet je een lijst met e-mailadressen van geĆÆnteresseerde lezers opbouwen. Je kunt mensen vragen om zich in te schrijven via je website, sociale media of andere kanalen.

Ontwerp je nieuwsbriefsjabloon:

Maak een aantrekkelijk en professioneel ogend sjabloon voor je nieuwsbrief. Het platform dat je gebruikt, biedt waarschijnlijk verschillende sjablonen om uit te kiezen. Pas het sjabloon aan met je eigen logo, kleuren en merkelementen.

Creƫer waardevolle inhoud:

Bedenk interessante en relevante inhoud voor je nieuwsbrief. Dit kan bestaan uit updates, nieuws, tips, aanbiedingen, exclusieve inhoud of andere informatie die je lezers waardevol zullen vinden. Zorg ervoor dat de inhoud aantrekkelijk is en gemakkelijk te lezen.

Houd het kort en bondig:

Houd de lengte van je nieuwsbrief in de gaten. Mensen hebben vaak weinig tijd en willen snel de belangrijkste punten kunnen scannen. Zorg ervoor dat je de belangrijkste informatie bovenaan plaatst en gebruik koppen en subkoppen om de inhoud gemakkelijk te scannen.

Test en optimaliseer:

Voordat je je nieuwsbrief naar je hele e-maillijst stuurt, test je deze eerst naar een kleinere groep. Controleer of alles er goed uitziet, inclusief links en afbeeldingen. Analyseer vervolgens de resultaten, zoals open rates en click-through rates, en pas je nieuwsbrief aan op basis van de feedback.

Plan en verstuur:

Kies een geschikt moment om je nieuwsbrief te versturen. Houd rekening met het gedrag en de voorkeuren van je doelgroep. De meeste nieuwsbriefplatforms stellen je in staat om de verzending van je nieuwsbrief in te plannen.

Analyseer de resultaten:

Na het versturen van je nieuwsbrief is het belangrijk om de resultaten te analyseren. Bekijk hoeveel mensen je nieuwsbrief hebben geopend, op links hebben geklikt en zich hebben uitgeschreven. Deze informatie kan je helpen om je nieuwsbrief in de toekomst te verbeteren.

Met deze stappen kun je aan de slag gaan met het maken van je eigen nieuwsbrief. Download hieronder onze checklist en je kunt van start! Veel succes!

Download de checklist PDF hieronder!

BRAI 2210 Checklist effectieve nieuwsbrief
Merel

Hulp nodig bij het schrijven van nieuwsbrieven?

Onze Online Marketeer Merel helpt je graag verder!

Artikel delen