Google amp de ultiem...
BR102526 min

Online marketing

Google AMP: De Ultieme Gids

Auteur: Roos

Leestijd: 4 minuten

AMP (Accelerated Mobile Pages) is een oplossing die is ontwikkeld door Google om websites te optimaliseren voor mobiel gebruik. Het initiatief van Google AMP is ontwikkeld door Google. In deze blog zullen we dieper ingaan op wat Google AMP is en waarom het een krachtige tool kan zijn om de prestaties en gebruikerservaring van jouw mobiele websites te verbeteren! 🚀

Wat is Google AMP?

Google AMP staat voor "Accelerated Mobile Pages" en is een open-source project dat is ontwikkeld door Google. Het is bedoeld om de laadtijd en prestaties van webpagina's op mobiele apparaten te verbeteren. Met Google AMP kunnen webpagina's sneller worden geladen op mobiele apparaten, waardoor gebruikers een betere gebruikservaring hebben bij het browsen op hun telefoons of tablets. Het belangrijkste doel van AMP is om de inhoud van webpagina's snel te tonen, zelfs bij langzame internetverbindingen. Dit heeft weer een positief effect op jouw gebruikservaring en rankings.AMP-pagina's worden geoptimaliseerd door het verminderen van overbodige code en externe bronnen die de laadtijd kunnen vertragen. Dit wordt bereikt door een beperkte set van HTML-tags en -functies te gebruiken die geoptimaliseerd zijn voor snelheid en prestaties. Wanneer een gebruiker een AMP-pagina opent via een zoekopdracht op Google, kan de pagina in een speciale AMP-cache worden geladen, waardoor de laadtijd nog verder wordt verkort.

Waarom is Google AMP handig voor je website?

Google AMP is handig voor je website om verschillende redenen:
āœ… Verbeterde gebruikerservaring
AMP zorgt voor een snelle laadtijd van je webpagina's op mobiele apparaten. Gebruikers zullen eerder afhaken als een website traag is. Met AMP worden je pagina's sneller geladen, waardoor gebruikers direct toegang hebben tot jouw website en de informatie die je te bieden hebt.

āœ… Hogere zichtbaarheid in zoekresultaten
Google geeft voorkeur aan AMP-pagina's in mobiele zoekmachine resultaten en toont ze vaak in een speciale AMP-carrousel bovenaan de pagina. Door AMP te gebruiken, vergroot je de kans dat je website wordt opgemerkt en wordt aangeklikt door gebruikers, wat resulteert in meer organisch verkeer.

āœ… Betere mobiele optimalisatie
Met AMP wordt je website geoptimaliseerd voor mobiele apparaten. Het zorgt ervoor dat je website goed wordt weergegeven en gemakkelijk te navigeren is op telefoons en tablets. Hierdoor krijgen gebruikers een positieve en gebruiksvriendelijke ervaring, wat kan leiden tot hogere betrokkenheid en meer conversies.

āœ… Hoger conversiepercentage
Een snelle laadtijd en een verbeterde gebruikerservaring resulteren vaak in een hoger conversiepercentage. Gebruikers zijn meer geneigd om acties te ondernemen, wanneer ze een probleemloze en snelle ervaring hebben op je website.

Wat zijn de voor en nadelen van Google AMP

Hoewel AMP veel voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen verbonden aan het gebruik ervan. Laten we de voor- en nadelen van Google AMP op een rijtje zetten.

Voordelen van Google AMP:

 • Verbeterde laadsnelheid
  Een van de belangrijkste voordelen van Google AMP is natuurlijk dat het de laadtijd van mobiele webpagina's aanzienlijk verbeterd.

 • Hogere zichtbaarheid in zoekresultaten
  Zoals we hiervoor ook al benoemde geeft Google vaak de voorkeur aan AMP-pagina's in mobiele zoekresultaten en toont ze in een speciale carousel bovenaan de pagina.

 • Mobielvriendelijkheid
  AMP zorgt ervoor dat websites goed worden weergegeven op mobiele apparaten, waardoor de inhoud gemakkelijk toegankelijk is voor mobiele gebruikers.

 • Verhoogde gebruikersbetrokkenheid
  Door de snelle laadtijd en de verbeterde gebruikerservaring worden gebruikers aangemoedigd om langer op de pagina te blijven en meer betrokkenheid te tonen. Dit kan leiden tot hogere conversiepercentages en meer interactie met de inhoud.

Nadelen van Google AMP:

 • Beperkte opmaakopties
  AMP heeft strikte regels en beperkingen met betrekking tot de opmaak van websites. Dit kan de ontwerpmogelijkheden beperken en kan problematisch zijn voor websites die complexe lay-outs en aangepaste functionaliteiten nodig hebben. Je website wordt als het ware gestript tot een html gebaseerde versie van je website.

 • Mogelijke impact op advertentie-inkomsten
  AMP heeft een eigen advertentiesysteem dat is geoptimaliseerd voor snelle laadtijden. Dit kan echter de flexibiliteit en controle verminderen die uitgevers hebben over hun advertentie strategieƫn. Sommige uitgevers hebben gemeld dat AMP hun advertentie-inkomsten heeft verminderd.

 • Afhankelijkheid van externe servers
  AMP vereist het laden van externe JavaScript- en CSS-bestanden vanaf het AMP-cache-systeem van Google. Dit betekent dat de inhoud wordt gehost op de servers van Google, wat enige afhankelijkheid van Google met zich meebrengt en controle uit handen kan nemen.

 • PotentiĆ«le beperkingen voor SEO
  Hoewel AMP de zichtbaarheid in mobiele zoekresultaten kan verbeteren, kan het ook enkele SEO-uitdagingen met zich meebrengen. Het kan bijvoorbeeld moeilijk zijn om AMP-pagina's te optimaliseren voor specifieke zoekwoorden en de complexiteit van de implementatie kan van invloed zijn op de algehele SEO-strategie.

Stappenplan voor Google AMP in Wordpress

Het gebruik van Google AMP in WordPress is relatief eenvoudig. Hier is een stappenplan om Google AMP op je WordPress-website te implementeren:

Stap 1: Installeer en activeer de AMP-plug-in

Ga naar je WordPress-dashboard en navigeer naar 'Plugins' > 'Nieuwe plugin'. Zoek naar de officiƫle AMP-plug-in en klik op 'Nu installeren' en daarna op 'Activeren'. Hiermee wordt de AMP-plug-in toegevoegd aan je WordPress-website.

Wordpress Google AMP

Stap 2: Configureer de AMP-instellingen

Ga naar 'AMP' in het WordPress-menu en navigeer naar 'Instellingen'. Hier kun je de AMP-instellingen configureren, zoals het kiezen van een AMP-template, het aanpassen van kleuren en het selecteren van welke content types AMP-geoptimaliseerd moeten worden.

Stap 3: Test je AMP-pagina's

Het is essentieel om je AMP-pagina's te testen om ervoor te zorgen dat ze correct worden weergegeven en voldoen aan de AMP-specificaties. Google biedt een AMP-validatietool waarmee je individuele URL's kunt controleren op AMP-validiteit.
Google AMP Wordpress

Stap 4: Monitor en optimaliseer

Houd de prestaties van je AMP-pagina's in de gaten en analyseer hoe ze presteren in termen van laadtijd, gebruikersbetrokkenheid en SEO-resultaten. Gebruik tools zoals Google Analytics om inzicht te krijgen in het verkeer naar je AMP-pagina's en identificeer mogelijkheden voor optimalisatie.

Door deze stappen te volgen, kun je Google AMP succesvol implementeren op je WordPress-website. Het is belangrijk om regelmatig updates uit te voeren en de prestaties van je AMP-pagina's te monitoren om ervoor te zorgen dat ze een optimale gebruikerservaring bieden op mobiele apparaten.

Veel gestelde vragen over Google AMP

Moet ik Google AMP gebruiken voor mijn website?

Het gebruik van Google AMP is optioneel en afhankelijk van de behoeften van je website. Als je een snellere laadtijd en een verbeterde gebruikerservaring op mobiele apparaten wilt bieden, kan AMP gunstig zijn. Onthoud dat wereldwijd 55% van de websitebezoekers via een mobiel apparaat op een website komt.

Heeft Google AMP invloed op mijn SEO?

Google AMP kan een positieve invloed hebben op je organische vindbaarheid. Hoewel Google aangeeft dat AMP geen ā€œranking factorā€ is, is paginasnelheid wel een belangrijke ranking factor volgens Google.

Kan ik advertenties weergeven op AMP-pagina's?

Ja, je kunt advertenties weergeven op AMP-pagina's. Google AMP biedt een geoptimaliseerd advertentiesysteem dat is ontworpen voor snelle laadtijden en een goede gebruikerservaring. Je kunt verschillende advertentie-indelingen gebruiken op AMP-pagina's om inkomsten te genereren via advertenties.

Zal Google AMP mijn website versnellen op alle mobiele apparaten?

Google AMP is geoptimaliseerd voor mobiele apparaten en kan de laadtijd van je webpagina's aanzienlijk verbeteren op die apparaten. Het is echter belangrijk op te merken dat AMP specifiek is ontworpen voor webpagina's en mobiele browsers die AMP ondersteunen. Het kan mogelijk geen invloed hebben op de laadtijd van je website in andere mobiele apps of browsers die geen AMP ondersteunen.

Nick

Heb je nog een vraag of kunnen wij je verder helpen met Google AMP?

Neem contact met ons op, onze Head of Digital Marketing Nick helpt je graag verder!

Artikel delen