Auteur: Gert
  Leestijd: 2 minuten

Dit is de invloed die Amazon op de Nederlandse markt gaat hebben

10 maart 2020. Het is zover. Amazon heeft haar lang verwachte intrede in de Nederlandse markt gedaan en is daarmee direct Nederlands grootste online warenhuis. Groter dan de Wehkamp, groter dan Coolblue en groter dan bol.com. Welke invloed gaat Amazon hebben op de Nederlandse Markt?

Deel deze pagina:

Ama wie?

Aller eerst: wie, of wat is Amazon? In Nederland valt Amazon het beste te beschrijven als de grote broer van bol.com. ‘The Everything Store’ zoals Amazon gekscherend genoemd wordt, is in 1995 begonnen als online boekenwinkel, maar heeft als ambitie het platform te worden waar consumenten al hun aankopen doen. Of het nu boodschappen, warme maaltijden, medicijnen of boeken zijn. Daarnaast is Amazon vooral een techbedrijf dat stuurt op gigantisch data die zij dagelijks weer binnen krijgen en wordt het geld verdiend met voornamelijk de clouddiensten.

Wat gaat dit betekenen?

Online gezien nog niet zoveel spannends. Nederland is altijd vooruitstrevend geweest op het gebied van e-commerce en de grote bedrijven staan dan ook sterk gepositioneerd in de Nederlandse markt. Waarschijnlijk zal Amazon de spreekwoordelijke taart eerder vergroten dan dat de stukken worden herverdeeld.

Grotere uitdagingen zijn er voor de winkelstraatondernemer. In Nederland wordt momenteel 1 op de 10 aankopen online gedaan en dit zal in de nabije toekomst alleen maar toenemen. Gaat Amazon de mokerslag worden voor de Nederlandse winkelstraat? De komst van Amazon gaat in ieder geval druk leggen op prijzen marges. Heb je als winkel geen duidelijke positionering – en, of onderscheidend vermogen – dan kan Amazon je nog wel eens fataal worden.

Is Amazon dan het einde?

Amazon biedt ook kansen als platform, en dan voornamelijk als extra marketplace. Hierdoor wordt het als retailer ook mogelijk je producten aan te bieden op een platform waar de ‘hele wereld’ toegang tot heeft. Voornamelijk voor de winkelier gaan klantenbinding, kwaliteit, loyaliteit en service nog belangrijker worden. Wordt Amazon het einde? Wij denken van niet. Wordt Amazon een bedreiging? Dat denken wij van wel!

Ben jij opzoek naar een strategie hoe jij als retailer in kan spelen op de komst van Amazon? Onze experts helpen jou graag met het kiezen van jouw positionering.

Niks missen op marketinggebied?

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen, succesvolle usercases, concrete tips & tricks en laat je inspireren.